Čokoláda. Opravdu chutný cukrářský výrobek.



Čokoláda je opravdu velikým hitem od doby, co byla vytvořena. Používají se na její výrobu speciální kakaové boby a potom i určitý poměr mléka, vody a jiných příměsí, které dělají čokoládu takovou, jakou ji známe my. Její formy jsou opravdu rozmanité. Můžeme mít buď tekutou čokoládu, kterou je možné vypít anebo se používá jako čokoládová fontána, nebo v pevném stavu.

Čokoláda jako cukroví.

Existují nejrůznější cukrářské pomůcky na zpracování čokolády. Tyto pomůcky jsou většinou jednoduché věci, které máme i my doma. Máme například speciální zdobící pytlíky. Speciální hustou čokoládu do nich nalijeme a za použití cukrářské koncovky na zdobící pytlík, můžeme vytvořit na plech třeba čokoládové pusinky. Následně je v chladu necháme ztvrdnout a máme hotovou čokoládu jako cukroví.

Cukrářské potřeby na zpracování čokolády mohou být velice rozmanité. Máme mnoho zdobítek, uhlazovátek na čokoládový potah, speciální mísy na čokoládu, metličky na její šlehání anebo vodní lázně a vařiče na roztékání a vaření čokolády. Jednou z takových potřeb je i čokoládová fontána.

Co je to ta čokoládová fontána?

Jedná se o speciální druh zařízení na distribuci čokolády. Většinou obsahuje 2 nebo více kaskád, přes které proudí čokoláda. Na spodku fontány je kanálek s čerpadlem, které čerpá čokoládu zpět nahoru. Díky tomu čokoláda neustále cirkuluje. Čokoládová fontána může mít i funkci neustálého ohřevu, To tedy znamená, že nám v ní rozteklá čokoláda neztvrdne. Nejznámější použití čokoládové fontány je hlavně fondue. Kdo by si nedal krásně čerstvé ovoce obalené výbornou horkou čokoládou. Na čokoládové fontány se používá speciální čokoláda s příměsí smetany. Může sice ztvrdnout, ale pokud se nám to nezdá, máme stále dostatek času na to, abychom napravili chybu, než čokoláda zatvrdne. Zůstane sice tekutá dlouho, ale nesmí se to s ponecháním čokolády na nezahřátém místě přehánět. Může se totiž stát, že nám ztvrdlá čokoláda ucpe fontánu a my tedy nebudeme moci udělat nic jiného, než ji vyhodit.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *